De zorgsector lijdt aan een groot personeelstekort en veel zorgverleners ervaren de werkdruk als te hoog. De verwachting is dat dit op basis van de vergrijzing alleen nog maar zal toenemen. Uit cijfers van het RIVM blijkt dan ook dat in 2040 een kwart van de werkenden zorgmedewerkers zouden moeten zijn. Een flinke uitdaging dus!

Hoe gaat u als ministerie, zorgverzekeraar, zorggroep, branchevereniging of zorgaanbieder invulling geven aan dit vraagstuk zodat u ook in de toekomst aan de zorgvraag kunt blijven voldoen?

Strategische personeelsplanning en behoud van zorgprofessionals is van groot belang. Dit vraagstuk gaat verder dan alleen inzicht krijgen in de huidige situatie, markt- en scenario-analyses en een plan voor de toekomst. Het gaat tevens om het boeien en binden van zorgverleners zowel binnen zorgorganisaties als binnen de gehele sector.

Dit roept dan ook een tweede vraag op. Hoe zorgen wij er gezamenlijk voor dat het leuk is en blijft om in de zorgsector te werken?

Wij zullen zowel binnen organisaties als organisatie overstijgend moeten kijken hoe bijvoorbeeld de werkdruk verlaagd kan worden. Te denken valt aan efficiëntere zorgprocessen, automatisering en innovaties.

Wij adviseren en faciliteren u graag in de wijze waarop u dat zou kunnen doen.